امروزه تکنسین داروخانه به یکی از شغلهای محبوب در میان جوانان و به ویژه بانوان تبدیل شده است؛ با این حال خیلی از افراد نمیدانند که وظیفه تکنسین داروخانه چیست و چه کارهایی را باید انجام دهید. در این مقاله از سایت جهاد دانشگاهی میخواهیم به شرح وظایف تکنسین داروخانه بپردازیم و این شغل را به شما معرفی کنیم.
تکنسین داروخانه کیست؟
تکنسین داروخانه فردی است که زیرنظر دکتر کار میکند و باید نسخههای تجویزشده یا وسایل بهداشتی را به مشتریان تحویل دهد. این فرد به طور تخصصی آموزش دیده و مدرک تکنسین داروخانه را یک آموزشگاه معتبر دریافت کرده است؛ به همین دلیل انواع داروها را میشناسد و به اداره امور داروخانه آشناست. این شخص ممکن است بسته به ابعاد داروخانه، وظیفه حساب کردن را هم بر عهده داشته باشد. در ادامه بیشتر با وظایف تکنسین داروخانه آشنا میشویم.
مهمترین وظایف تکنسین داروخانه چیست؟
در ادامه به شرح وظایف تکنسین داروخانه پرداخته ایم و مهمترین کارهایی را که او باید انجام دهید، به شما معرفی کرده ایم.
-
خواندن نسخه و دادن دارو
اولین و مهمترین وظیفه تکنسین داروخانه این است که نسخه را به دقت بخواند و داروها را همراه با نوع و ساعت مصرف آنها به مراجعه ارائه دهد. این فرایند حتما باید زیرنظر دکتر انجام شود تا اشتباهی در آن رخ ندهد یا اشتباها دارویی بدون نسخه به فردی داده نشود. به ویژه در مورد داورهای وریدی، ساختنی یا تزریقی، نیاز است که دکتر داروساز دوز دارو را به دقت چک کند تا مشکلی برای افراد ایجاد نشود.
-
کمک کردن به داروساز برای ساخت داروها
یکی دیگر از وظایف تکنسین داروخانه این است که ابزارها و وسایل موردنیاز برای داروهای ساختنی را فراهم کند تا داروساز بتواند بر اساس نسخه تجویزشده، این داروها را بسازد. بنابراین حتما باید با ترکیبات سازنده داروها آشنا باشید تا بتوانید مواد موردنیاز را به درستی تهیه کرده و مشکلی در روند ساخت دارو ایجاد نکنید.
-
ارائه توضیح به مشتریان
یکی دیگر از کارهایی که تکنسین داروخانه باید انجام دهد، دادن توضیح به مشتریان درباره داروها یا وسایل بهداشتی است. شما باید نحوه مصرف، فواید و عوارض هریک از داروها را به خوبی بشناسید و تا حد زیادی با بهترین برندهای آرایشی بهداشتی آشنایی داشته باشید تا بتوانید یک مشاوره خوب و کامل ارائه دهید. همچنین باید با قوانین بیمه و داروهای تحت پوشش آن هم آشنایی خوبی داشته باشید تا بتوانید در این مورد هم عملکرد صحیح از خود نشان دهید. علاوه بر این، نیاز است که حتما بر روی فن بیان و مهارتهای ارتباطی خود کار کنید تا مشتری به سمت شما جذب شود.
-
چیدمان قفسهها
از دیگر وظایف تکنسین داروخانه این است که محیط و قفسهها را کاملا مرتب نگه دارد تا ناچار نشود برای پیدا کردن یک محصول یا دارو، مدت زیادی بگردد. همچنین باید جعبه داروها یا کیسههای پلاستیکی به درد نخور را به شیوه مناسب دفع کند تا داروخانه همواره تمیز و طبقه بندی شده باشد. در این میان باید حتما تاریخ انقضای محوصلات هم کنترل شود تا در صورت نیاز، بتوان آنها را با روش صحیح دفع کرد.
-
مدیریت موجودی محصولات
از آنجا که تکنسین داروخانه به نوعی مسئول فروش هم محسوب میشود، نیاز است که مدیریت محصولات و داروها را به طور دقیق بر عهده بگیرد و در صورت کمبود موجودی، اعلام کند. از سوی دیگر باید شرایط نگهداری هریک از داروها را هم کنترل کند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید. هرچند وظیفه تامین داروها و صحبت با فروشندگان بر عهده تکنسین نیست و صاحب داروخانه باید این کار را انجام دهد، توصیه میشود که تا حدی به این موضوع مسلط شوید تا اگر خواستید بتوانید با همکاری یک دکتر داروساز، یک داروخانه افتتاح کنید.
-
حفظ سوابق و اطلاعات داروخانه
تکنسین داروخانه وظیفه دارد که اطلاعات و سوابق داروخانه در برخورد با مشتریان، تامین کنندگان و شرکتهای آرایشی بهداشتی را ثبت و ضبط کرده و آنها را در اختیار موسس قرار دهد. حتی اگر موضوع اختلافی با یکی از این گروهها پیش آمده، وظیفه اطلاع دادن به موسس بر عهده تکنسین داروخانه است. در این صورت اداره داروخانه به صورت سازماندهی شده انجام میشود و با حفظ اطلاعات مشتریان، میتوان آنها را تبدیل به مراجعان دائمی کرد.
-
بررسی محمولههای تحویل شده به داروخانه
از دیگر وظایف تکنسین داروخانه میتوان به تحویل گرفتن محمولههای دارویی از تامین کنندگان اشاره کرد. این فرد باید بر اساس لیست درخواست داده شده توسط موسس، محمولههای دریافتی را چک کند و در صورت نیاز، کسری یا هرگونه مشکلی را گزارش دهد. همچنین در صورتی که داروخانه دارای مشتریان آنلاین است، وظیفه بسته بندی صحیح داروها و ارسال آنها بر عهده تکنسین خواهد بود.
سخن پایانی
در این مقاله به شرح وظایف تکنسین داروخانه پرداخته و مهمترین کارهایی را که باید این شخص انجام دهد، توضیح دادیم. هرچند این وظایف معمولا در همه داروخانهها یکسان هستند؛ اما بسته به مکانی که مشغول به کار میشوید، ممکن است تفاوتهای جزئی را مشاهده نمایید.
سوالات متداول
آیا فروش لوازم بهداشتی و آرایشی در داروخانه به عهده تکنسین است؟
به طور کلی تکنسین داروخانه تنها وظایف مربوط به بخش داروها را بر عهده دارد و سایر قسمتها در شرح وظایف او نیست؛ اما در داروخانههای کوچک، ممکن است با توافق طرفین، به انجام چنین کارهایی هم بپردازد.
آیا با شرکت در دوره تکنسین داروخانه، توانایی لازم برای انجام این وظایف به دست میآید؟
بله. شرح وظایف تکنسین داروخانه به طور کامل در دوره پوشش داده شده اند و شما نیاز به شرکت در دوره دیگری نخواهید داشت.